Решението дойде след като мнозинството от членовете на борда на Banca Carige подадоха оставка

Европейската централна банка (ЕЦБ) назначи трима временни администратори и тричленна Комисия за наблюдение, които да поемат управлението на Banca Carige и да заменят нейния Съвет на директорите. Решението дойде след като мнозинството от членовете на борда на Banca Carige подадоха оставка в сряда.

Оттеглянето на мнозинството от управителния съвет доведе до необходимостта от назначаване на временна администрация за управление на банката с цел стабилизиране на нейното управление и търсене на ефективни решения за осигуряване на устойчива стабилност и функциониране. ЕЦБ назначи Фабио Иноченци, Пиетро Модиано и Рафаеле Ленер за временни администратори на банката. Тя назначи и Жан-Лука Бранчадоро, Андреа Гуачеро и Алесандро Дзаноти за членове на Комисията за наблюдение на Banca Carige.

Решението за временна администрация е мярка за ранна интервенция, насочена към осигуряване на приемственост и преследване на целите на стратегическия план. Назначаването на временната администрация води до премахването на управителните и контролните органи на Banca Carige.

Временните администратори имат задачата да гарантират стабилността на банката, като следят отблизо ситуацията, непрекъснато информират ЕЦБ и, ако е необходимо, предприемат действия, за да гарантират, че банката съблюдава спазването на капиталовите изисквания по устойчив начин. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.