350 български шофьори и 10 камиона ще излязат пред Европарламента

Превозвачите и политиците у нас с обща позиция преди големия протест в Брюксел на 10 януари. 350 български шофьори и 10 камиона ще излязат пред Европарламента по време на заседанието на транспортната комисия, която трябва да гласува пакета за мобилност.

Седмица преди протеста в Брюксел властта увери превозвачите, че стои зад исканията им. А българските политици обещаха, че  ще направят възможното да защитят българския бизнес.

„Действително става въпрос за огромен демографски и икономически проблем”, заяви Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи.

„Но за това имаме вариант А, Б и дори С. Ние в момента обсъждаме само тактиката в комисията”, заяви транспортният министър Росен Желязков.

В транспортната комисия на Европарламента България разполага с един глас – на депутата Петър Курумбашев. Той обаче е т.н. заместващ депутат и може да гласува само ако постоянният депутат от Партията на европейските социалисти отсъства. За да гласуват в наша полза и да отхвърлят пакета мобилност, българските депутати трябва да убеждават поотделно членовете на комисията.

„Гласовете, които сме преброили, са 17. Продължаваме да търсим още. Комисията е 49 човека”, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

„Ние сме се ангажирали с това да убедим колкото се може повече евродепутати в правотата на нашата кауза”, заяви Илхан Кючук от ДПС.

Аргументите на бизнеса и политиците, са че пакетът „Мобилност” нарушават идеята за общия европейски пазар. Браншът, по чиято идея се проведе срещата, подчерта, че приемането на пакета „Макрон” ще обрече на фалит бизнеса на хиляди транспортни фирми и бъдещето на шофьорите, които работят в тях.

Ако след гласуването в комисията по транспорта, законодателният пакет не мине в пленарната зала на европарламента до средата на април, работата по него остава за следващия състав на Еврокомисията и новия парламент. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.