Не е правилно плащанията на държавата да остават за края на годината, смята икономистът Калоян Стайков

Не е правилно плащанията на държавата да остават за края на годината. Това каза икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по повод на  разпределените в края на декември  1,7 млрд. лева бюджетен излишък.

„За съжаление това е практиката у нас, но това не означава, че е правилна. Отлагат се всякакви разходи за края на годината и когато в края на годината се види колко е условно плюсът, тогава се гледа как да се изхарчат те. Естествено без оценки за ефективност, за ефикасност, необходимост”, добави той.

МС разпредели 1,7 млрд. лева бюджетен излишък

Стайков обясни защо обаче е важно да се разпределят парите преди да отидат във фискалния резерв. „Най-простото обяснение е, че когато парите не се похарчат до последния момент и отиват във фискалния резерв и от там нататък харченето става много сложно. Това е записано в Закона за публичните финанси. От там нататък вече трупането на излишъци до края на годината или отлагането на плащания води до това, че в края на годината се концентрират първо отложените плащания от началото на годината и второ – непрозрачни разходи, които са останали неразпределени”, посочи той.

Правителството отпуска допълнително над 1,3 млрд. лв. за АМ "Хемус"

По повод на парите за автомагистрала „Хемус” икономистът коментира: „Тези пари на практика не са разход в нормалния смисълк на думата, а са пари, които се заделят в момента, защото не могат да бъдат изхарчени и ще бъдат харчени в бъдеще, но не е ясно как и защо са необходими не е ясно”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.