За югоизточните части на страната е в сила оранжев код за интензивни дъждове

Снеговалежите продължават и в четвъртък. В Западна България ще вали сняг, в Централна снегът ще е примесен с дъжд, а на изток ще паднат повече дъждове. Новата снежна покривка в западната половина на страната ще достигне 10-15 см. Валежите в най-южните и югоизточните райони ще са от 30 до 50 литра на квадратен метър за денонощие. Затова в тези части от страната е в сила оранжев предупредителен код.

По данни на НИМХ новата снежна покривка в Гоце Делчев е 28 см, в Драгоман - 16, в Казанлък и Кюстендил -13, Монтана и Враца - 10 и 9 см в района на Ловеч. На Черни връх на Витоша натрупа 99 см, а на връх Мургаш в Стара планина - 70 см.

Температурите на повечето места у нас ще бъдат между 0 и 5 градуса. Най-топло е в Югоизточна България и по Черноморието, където термометрите ще показват около 8-10 градуса.

В планините навсякъде ще вали сняг. Заради мекото време в по-ниските планински масиви през деня снегът ще преминава в дъжд. Вятърът ще е бурен, със скорост до 70-80 км/ч.

Преминаващият над страната средиземноморски циклон се отправя на североизток. Ще бъдем под неговото влияние до края на деня. Валежите ще спрат в петък. Облачността ще се разкъса и ще се покаже дори слънцето.

Междувременно от Атлантическия океан навлиза нова зона с ниско атмосферно налягане, чийто студен фронт ще ни донесе още сняг, но чак в началото на следващата седмица. Дневните температури през идните дни ще бъдат положителни. През уикенда сутрин и вечер минималните ще са по-ниски – около минус 5 – минус 7 градуса.

Концентрацията на запрашаване в четвъртък сутрин е над нормите в 7 града у нас. Най-значително замърсяване - около 2 пъти над допустимото, се отчита в Смолян и Видин. Останалите градове с превишена концентрация на фини прахови частици са Русе, Горна Оряховица, Плевен, Пловдив и Шумен.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.