В чест на празника Национален филмов център организира прожекции на български филми на 12 и 13 януари в киносалони в София, Пловдив и Варна

2019 година започва оптимистично за българското кино, което през 2018 година спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми, както и сърцата на българските зрители. 13 януари 1915 г. е официално приет за рождена дата на българското кино. През 2005 г. денят е обявен за празник с постановление на Министерския съвет и оттогава българската филмова общност го чества като свой професионален ден.

Тази година не прави изключение и по инициатива на Националния филмов център са организирани прожекции на български филми в пет софийски киносалона на 12 и 13 януари – "Одеон", "Дом на киното“, "Люмиер-Лидл" G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. 

Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев "Далеч от брега", семейните "Смарт Коледа" и "Лили Рибката", боксофис хитовете "Възвишение" и "Дъвка за балончета", носителя на голямата награда "Златна роза" за 2017 г. "Вездесъщият", "Христо" и други. 

Билетите ще са на специалната цена от 5 лв. 

Повече информация за събитието може да откриете на Facebook страницата на Национален филмов център.

NOVA e медиен партньор на събитието. 

По повод празника репортерът Ивомира Пехливанова ще проследи стъпките на българското кино в "Темата на NOVA" веднага след централната емисия новини тази неделя, 13 януари.