Репортерите на NOVA представят #ИсторииОтЖивота2018

Репортерът на NOVA Марина Малашева разказва историята на млада учителка, която се сблъсква с огромна трудност, но успява да се върне към живота благодарение на хората, които я обичат.

В края на февруари животът на Златка Анастасова се преобръща за секунди.

"Един ден отивах на работа и чаках да пресека на пешеходна пътека. Едно 19-годишно хлапе се беше засилило от съседния булевард. Не можа да вземе ляв завой, нито да овладее колата, тъй като се опитваше да хване жълтия сигнал. Не взе завоя, качи се на тротоара и ме блъсна с доста висока скорост”, разказва Златка.

ВЕРОНИКА ДИМИТРОВА РАЗКАЗВА: Капан на страха

Следват тежки месеци в „Пирогов” и много операции. Преподавателката по философия оцелява, но губи крака си. В този тежък момент до нея са и учениците й. Абитуриентите от 57-спортно училище решават да помогнат. Правят го, като даряват безвъзмездно кръв.

Благородната постъпка на учениците не остава неоценена. Заради желанието да спасят чужд живот, дарявайки частица от себе си, възпитаниците на Златка получиха награда. 

А само няколко месеца след инцидента учителката прохожда за втори път в живота си. За да се изправи отново на крака й помагат ученици, колеги, близки и дори непознати. С тяхна помощ младата жена успява да плати скъпоструващата протеза, благодарение, на която днес отново се чувства свободна. И макар изкуственият крак да има своите неудобства, той й връща почти всичко, което й е било отнето.

ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА РАЗКАЗВА: Бягство през парадния вход

Правя на 90% нещата, които съм правила преди. Нещото, което най-много ми липсва, е,  че не мога да танцувам, трудно изкачвам стълби, но пък шофирам, ходя на фитнес, работя, всичко в домакинството, не разчитам на никакви помощни средства”, казва Златка.

Щастлива е, че отново е в класната стая и може да преподава.  Изпраща 2018-а като първата година от живота си. И не съжалява за това, което й е взела – въпреки че тялото й вече не е същото.

Подариха ми още един живот, защото всичко за мен можеше да свърши през 2018 г. След инцидента получавам много повече, отколкото съм загубила, може би, защото така си позволих да го приема, че просто губя един крак, а не целия си живот, нещата, които обичам в живота си. Ако се задълбаеш само в това, което си изгубил просто няма как да имаш и нищо в повече”, каза още Златка Атанасова.

А следващият февруари, когато се навършва година от инцидента, Златка ще сбъдне една своя дълго чакана мечта - да стане майка за втори път.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.