Британският парламент ще гласува споразумението на премиера Тереза Мей с ЕС

Ключов ден за съдбата на Brexit и Великобритания. Британският парламент ще гласува споразумението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз.

Вотът беше отложен от Мей през декември заради липсата на подкрепа. Министър-председателят няма необходимото мнозинство в парламента. Има реална възможност английските депутати да отхвърлят сделката за напускане на Евросъюза. Нещо повече - очаква се опустошително поражение за Тереза Мей. 100 депутати от собствената й консервативна партия ще се обърнат срещу нея.

„Обръщам се към членовете от всички страни на този парламент – каквото и да сте мислели досега, погледнете тази сделка още веднъж. Не, тя не е перфектна и да, тя е компромисна. Но когато един ден историята трябва да се произнесе, хората ще погледнат към решението на парламента и ще попитат дали сме се съобразили с вота за напускане на Европейския съюз? Дали сме защитили нашата икономика, сигурността и съюза ни? Или сме изоставили британския народ?”, заяви Тереза Мей.

ЖИВОТ СЛЕД BREXIT: Какво ще се случи, след като Великобритания напусне ЕС?

„Това правителство е изпаднало в пълен хаос. Ясно е, че ако сделката на министър-председателя бъде отхвърлена, ще настъпи време за общи избори и за ново правителство”, заяви Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия.

През целия ден напрежението пред парламента се покачваше. Тереза Мей разперила ръце на борда на Титаник и води Великобритания уверете и към айсберга на гибелта. Така активисти за втори референдум протестираха днес пред Уестминстър.

Мей: Без споразумението за Brexit може да се разпадане Обединеното кралство

Само на метри оглушително звучи воят на камбаната, с която кралството знаменува свободата от веригите на Европейския съюз. Посланията бре британския парламент са различни, но едно е общо - привърженици и противници на Брекзит са против споразумението с Брюксел.

В Уестминстър тече последният дебат преди най-важният вот във Великобритания от Втората световна война насам. Въпреки писмото от Брюксел в последната минута с уверения, че резервният механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия ще бъде краткосрочен, Тереза Мей не успя да събере подкрепа за сделката с Брюксел.

Няколкочасовото заседание на Даунинг стрийт 10 днес премина под мрачната атмосфера на очаквано опостушителното поражение за Тереза Мей, а Великобритания влиза в непознати води и не се знае дали и как ще достигне безопасен спасителен Брягово няма да се разбие в айсберг.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.