Британският парламент отвхърли споразумението

Лидерите на Евросъюза с мигновени реасции, след като британският парламент отхвърли категорично споразумението с Брюксел за Brexit. 432-ма депутати гласуваха срещу него, а само 202-ма го подкрепиха.

Британският парламент отхвърли сделката на Мей за Brexit (ВИДЕО+СНИМКИ)

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова британското правителство да изясни какви стъпки смята да предприеме оттук нататък. Той добавя, че при тези обстоятелства продължава и подготовката за раздяла без договор, макар ЕС да се надява да не се стигне до подобно развитие. "ЕС ще инициира подготовката си за сценарий, в който Великобритания ще напусне блока без споразумение”, каза Юнкер.

Юнкер: Нарастна опасността от оттегляне на Великобритания без споразумение

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че няма да има предоговаряне на сделката за Brexit. "Съжалявам за изхода от вота за Brexit в долната камара на британския парламент. Във всеки случай няма да има предоговаряне на споразумението за излизането от ЕС", заяви Курц, чиято страна беше през втората половина на миналата година ротационен председател на ЕС.

Курц: Няма да има предоговаряне на сделката за Brexit

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за намиране на "положително решение", след като британските депутати отхвърлиха споразумението за Брекзит, предаде Франс прес."Ако споразумението е невъзможно, а никой не желае /Брекзит/ без споразумение, тогава кой в крайна сметка ще има куража да каже кое е единственото позитивно решение?", написа Туск в Туитър.

Доналд Туск призова за "положително решение" след вота в британския парламент

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц предупреди за риск от хаотично излизане на Великобритания от ЕС, предаде ТАСС. "Днес е горчив ден за Европа", написа той в Twitter, коментирайки гласуването в британския парламент против споразумението между Брюксел и Лондон. "Ние сме подготвени, но един хаотичен Брекзит представлява най-лошия от всички варианти за ЕС, но особено - за Великобритания", смята германският вицеканцлер. 

Вот на недоверие за Мей ще гласуват депутатите в сряда

Новият лидер на партията на германския канцлер Ангела Меркел – Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че „дълбоко съжалява“ за решението на британците.

„Твърдият Брекзит ще бъде най-лошия от всички варианти“, написа тя в Twitter.

А министърът на европейските въпроси на Германия Майкъл Рот напомни на британците, че „вратите на Европа остават отворени.“

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка, предаде Ройтерс. Макрон направи това изявление след като долната камара на британския парламент гръмко отхвърли споразумението за Brexit между премиера Тереза Мей и ЕС. "Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "няма сделка". Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", заяви Макрон на среща с кметове в Париж.

 
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.