19 януари е обявен за ден на траур

Полският парламент запази минута мълчание в памет на убития кмет на град Гданск Павел Адамович, предаде БТА. Адамович беше намушкан с нож на благотворително събитие в неделя и почина в болницата след сериозни травми в областта на сърцето, диафрагмата и стомаха.

Хиляди отдадоха почит към кмета на Гданск

Едноминутното мълчание в парламента беше предшествано от реч от Гжегож Схетина, лидер на бившата партия на Адамович - Гражданска платформа. 

"Павел стана жертва на омраза, насочена срещу човека, който заедно с хиляди жители на Гданск построи този голям, свободен и горд град", заяви Схетина. "Ние всички ще си спомняме, че тази омраза отне неговия живот, но няма да разруши онова, което той изгради", допълни той.

Снимка: EPA/БГНЕС

Хиляди на протест срещу насилието в Полша (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нападателят на кмета е задържан за убийство с мотив отмъщение. Той е роден в Гданск, осъждан е за банков обир и е лежал над 5 години в затвора. Според местни медии 27-годишният мъж е бил освободен миналия месец.

Снимка: EPA/БГНЕС

Адамович ще бъде погребан в събота. Траурната церемония ще бъде в църквата "Успение на Пресвета Богородица" в Гданск и ще бъде излъчвана на много екрани, разположени в града. Преди това ковчегът с тленните останки ще бъде изложен за поклонение в Европейския център на синдиката "Солидарност", преди да бъде пренесен в църквата. 

Европейски политици осъдиха убийството на кмета на Гданск

Полският президент Анджей Дуда обяви 19 януари за ден на национален траур.

От вторник досега полската полиция арестува най-малко 10 души заради призиви в социалните медии за убийства и актове на агресия, предаде Ройтерс. Сред арестуваните има 48-годишен заподозрян, че е отправял заплахи по телефона срещу председателя на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.