Ще бъде ли отложено излизането на Великобритания от Евросъюза?

Лондон се готви за вот на недоверие към правителството на Тереза Мей. 6-часов дебат с размяна на остри нападки като „зомби правителство” и „сделка като Франкенщайн”, призиви за отмяна на член 50 и свикване на втори референдум. Така изглежда поредният драматичен ден в британския парламент.

„Нашата политика е за напускане на 29 март. Европейският съюз ще отложи Brexit само ако има ясен план за действие”, заяви Тереза Мей.

СДЕЛКА ИЛИ НЕ: Какво ще се случи с българите във Великобритания?

Пълно унижение - така британски медии обобщиха вчерашния исторически вот срещу споразумението с Брюксел. Британският парламент произнесе своята присъда. Поражението е историческо - за последно разлика от 200 гласа е имало при гласуване през 1924-та година.

„Парламентът се изказа и правителството ще го послуша”, заяви Тереза Мей.

В първите си думи след вота тя поиска бързо разяснение какво иска парламентът.

Професионален поглед към гласуването по Brexit

„Дължим тези отговори на европейските граждани, които живеят във Великобритания, и на британските граждани в Европа%, заяви Тереза Мей. „Първо трябва да потвърдим дали това правителство все още има доверието на парламента”.

„Това е катастрофално поражение за правителството. След две години на провалени преговори депутатите дадоха своята решителна присъда. Ето защо внасям вот на недоверие в правителството”, заяви Джеръми Корбин - лидер на лейбъристите.

Пред сградата на правителството привържениците на оставане в Европейския съюз ликуваха. Но ликуваха и привържениците на Brexit, които искат излизане от блока на 29 март, дори и без сделка.