Репортерите на NOVA представят #ИсторииОтЖивота2018

След репортаж на NOVA затварят пунктове за годишен технически преглед, работили по „втория начин”. В края на миналата година ви показахме как колата ни може да получи талон за техническа изправност, без дори да бъде огледана и без да сме си платили годишния данък. Оказва се, че това е масова практика в цялата страна.

Един от най-оборотните пунктове за минаване на фалшив преглед се намира в столичния квартал „Бенковски”. На цена, само с 5 лева по-висока от редовната, пунктът нарушава десетки закони и оставя в движение автомобили в лошо състояние.

След проверките на ДАИ се оказва, че през „бързия” пункт са минавали по 90 автомобила дневно. Най-проста сметка показва, че една кола се е проверявала за около 6 минути, а по стандарт са нужни минимум 20.

За всички нарушения на обекта са наложени близо 50 акта за около 80 000 лева.

Оказва се, че случаят „Бенковски” не е изключение. За изминалата седмица са съставени 46 акта на 10 пункта. Отнемат се и разрешителни за работа.

Злоупотребата е била възможна заради широко отворена врата между системите за информация на Агенция „Автомобилна администрация” и общините, които не дават информация за това кой е платил данък и кой не.

От агенцията уверяват, че проверките не са кампанийни и ще продължат, докато порочните практики не се сведат до минимум.

А за да са сигурни, че по пътищата се движат технически изправни коли, от ДАИ ще контролират и автосервизите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.