Репортерите на NOVA представят #ИсторииОтЖивота2018

В синята зона в Плевен почти всяка кола е с инвалидна карта, за да не плаща паркинг. С инвалидни карти на частните си автомобили са дори полицаи и автоинструктори.  Оказва се, че всеки десети човек в плевен е човек в неравностойно положение. 

Инвалидната карта позволява безплатно паркиране на хора с минимум 50% намалена трудоспособност, доказана с ТЕЛК. Без да подозира, че е сниман от скрита камера обаче, служител на Центъра за градска мобилност ни споделя, че не всички използващи картите са инвалиди.

Картата е лична, не е на автомобила. Според наредбата на Община Плевен тя може да се ползва и от друг човек, но само ако при и по време на паркирането той обслужва персонално лицето, чиято е картата. 

НАРУШИТЕЛ, БЕЗ ДА ЗНАЕ: Как кола изчезна "мистериозно"?

30 октомври. 9 часа сутринта. Зад областната дирекция на полицията паркира полицай. На предното стъкло на автомобила, от който слиза, има поставена инвалидна карта. От наши източници разбираме, че тя е издадена на жена с увреждания. Полицаят обаче е сам в колата.

Екипът на NOVA среща полицай Павлин Георгиев, който признава, че няма инвалидна карта. Когато разбира, че сме го заснели да паркира на мястото, той казва, че всъщност ползва картата на тъща си.

За да избегнат глобите и отнемането на инвалидните карти, някои нарушители изпадат в комични ситуации - като Пламен, който пропътува пътя до съседно село, за да докара притежателя на картата и да бъде освободен от скобата.

Издадените инвалидни карти в Плевен са близо 10 000. Валидни от тях са половината, а останалите са вписани като изгубени, унищожени или с изтекъл срок.

Нови правила за паркирането в София

Асен Асенов, който работи в Центъра за градска мобилност, обяснява, че прави проверки на случаен принцип. По документи обаче проверките се правят не на случаен принцип, а по установени правила. Хора с инвалидни карти имат право да паркират само на обозначени с маркировка и знаци инвалидни места за не повече от 3 часа. Виждаме обаче, че маркировка няма, а синята зона се използва като безплатен паркинг през целия работен ден.

Целия репортаж по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.