Как да се преборим с лошото настроение?

Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Изследователи от университета на Кардиф дори са извели уравнение, базирано върху показатели като лошото време, финансови задължения, отказване от новогодишни решения, липса на мотивация, необходимост да се предприемат действия, което доказва защо именно този ден е най-депресиращият в годината, предаде БТА.

Паник атаките – бичът на XXI век

За справяне с мрачното настроение, съпътстващо "тъжния ден", международни експерти дадоха няколко съветват какво да хапваме и с какво да се занимаваме, за да се справим с депресията. Хората често се утешават с изобилстващи от добавена захар продукти. Те осигуряват моментен позитивен прилив, но след това енергията, концентрацията и приповдигнатостта ни спадат. Вместо тях експерти по хранене препоръчват да хапваме повече пуешко месо, риба, броколи, салата.

Извън храненето специалистите препоръчват да изчистим съзнанието си от излишни и натоварващи мисли. Хубаво е да слушаме музика. За целта може да използваме листата на платформата Спотифай със стоте най-зареждащи песни. Оцветяването на книжки за възрастни набира все по-голяма популярност като средство за преборване на стреса и отключване на творческия потенциал. Проучване показва, че оцветяването на книжки за възрастни подобрява усещането за добруване с 25 %.

Музиката действа като силен антидепресант

Случайните прояви на доброта, дори и да са дребни, карат не само хората, към които са насочени, но и самите нас да се чувстваме по-позитивно. Направете кафе на потиснат колега, обадете се на приятел в нужда, отстъпете мястото си в транспорта или се усмихнете на непознат. Опитайте се през  този ден да  избягвате социалните мрежи, тъй като съществува вероятност нечия самодоволна публикация да ви накара да се почувствате още по-окаяни. Мислете по-позитивно на работа. Колкото и да ви е неприятно, че работите, няма да ви стане по-добре, ако се оплаквате. Хората по природа са склонни да се вторачват в лошото, но се постарайте да възприемате януари не като мрачен и потискащ месец, а като време за ново начало.

Лимонът лекува депресията

Друг полезен съвет е гледането на комедии. Всеизвестен факт, подкрепен от редица проучвания, е, че смехът е най-доброто лекарство и е полезен за душевното здраве, съня и качеството на живот като цяло. Поради тази причина вечерта пропуснете обичайната сапунка, изобилстваща от чужди драми, и я заменете с любима и позитивно зареждаща комедия. И може би най-важното - намерете време за семейството или приятелите. Социалното общуване е важно за доброто ни настроение. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.