В сила вече са законодателни промени, според които в зала ще се чете само сбит доклад на обвинението

От май месец прокуратурата чете обвинителния акт за фалита на КТБ и делото не започва по същество. От вторник в сила са законодателни промени, според които обвинението няма да се чете в зала, а само сбит доклад на прокуратурата.

Трябва да минат 3 дни от обнародването на промените, за да влязат в сила. Така че в сряда делото продължи с четене на обвинителния акт. Дали ще бъде прекратено четенето, ще реши съдът в началото на февруари.

По делото са обвинени 18 души, а основният виновник, според прокуратурата - Цветан Василев, се намира в Сърбия и чака екстрадиция.

Аз очаквам, че все пак делото ще започне по същество, на прокурорите им омръзна да четат обвинителен акт, който самите те са написали и затова измениха закона. България не е парламентарна република, а прокурорска република. В клуба по „народна гимнастика" в Народното събрание вдигат ръцете и го гласуват - изменения в едни закони заради едно дело”, коментира Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.

Наблюдаващият прокурор е този, който, подписвайки се под обвинителния акт, декларира, че спрямо определени лице има достатъчно доказателства. В следващото заседание, когато влязат в сила промените, ние ще направим това, тоест ще докладваме в следващото заседание”, заяви Антоанета Софрониева, наблюдаващ прокурор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.