Това предвижда законопроект на правителството

Край на бързата процедура за българско гражданство на определени инвеститори. Това ще поиска правителството с промени в закона.

Досега хората, които инвестираха поне милион лева у нас, но не в реален бизнес, а в пари имаха право ускорено да станат български граждани или да получат право на пребиваване у нас. Това ще се промени, защото приносът в икономиката не бил достатъчен. За тези, които вече са станали българи по документи, няма да има промяна.

Държавата затяга мерките за придобиване на българско гражданство (ОБЗОР)

„По този ред са дадени около 50 български гражданства за периода от 2013 г. Това са инвестиции, които са в държавни книжа, в акции или в доверителни сметки”, заяви министърът на икономиката  Емил Караниколов.

„Към настоящия момент няма законова процедура, която да позволява отнемане на гражданството на тези 50 души. Не казваме, че тази инвестиция не е реална, а казваме, че България няма принос от извършването на този вид инвестиции. Да, държавата работи с тези средства известен период от време, но не се разкриват нови работни места", допълни зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.