Коментират Румен Петков и Георги Ганев

„Демократите насаждаме демокрация главно там, където има петрол и газ. Навремето така открихме в Ирак химически оръжия. Резултатите са ясни – химически оръжия нямаше”, заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” лидерът на  АБВ Румен Петков.

Той обаче подкрепи позицията на българския външен министър за Венецуела.

Мадуро обвини Вашингтон, че се опитва да "открадне" филиал на венецуелската петролна компания

„Тя е балансирана, умерена, заслужава да бъде чута и отстоявана на заседанието на 30-ти на външните министри. Преговори, разговори, дипломатическа активност и намиране на мирно решение”, заяви още Петков.

Редица страни от ЕС поставиха ултиматум към президента на Венецуела

„Дали ще има война зависи изцяло от армията на Венецуела”, смята икономистът Георги Ганев от партия „Демократична България”. „Самият факт, че армията не се е намесила в една или друга насока, сочи, че висшето ръководство е склонно да подкрепя Мадуро, а по-младшият състав е по-склонен да подкрепи председателя на парламента г-н Гуайдо. Въпросът с гражданската война ще се реши вътре. Венецуелците ще си извървят управлението”, коментира Ганев.

Според Румен Петков външна намеса в ситуацията би била вредна.

„Френският президент даде ултиматум от 8 дни, с мотива, че във Венецуела има протести и жертви. Във Франция също има протести и жертви. Г-н Макрон да даде личен пример и да си подаде оставката. Докато в Европа се ангажираме с двойни стандарти, ще насаждаме евроскептицизъм ”, коментира Петков.

„В тази ситуация е изключено да се очаква останалият свят да стои и да си трае. Г-н Гуайдо има не по-малко сериозни аргументи за това, че г-н Мадуро драстично е престъпил своите правомощия по конституция, така че имаме драматична конституционна криза във Венецуела”, коментира от своя страна Ганев.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.