Нарязвал жертвите си и ги заравял в дворове

Канадската общественост е потресена, след като Брус Макартър - симпатичен и мирносъжителстващ градинар от Торонто, призна, че е убил 8 мъже, предимно жители на обособено гей селище, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Макартър е убивал жертвите си в периода 2010- 2017 г., като всички са били членове на ЛГБТ общността или имали определена връзка с акциите на ЛГБТ, а някои от тях са били имигранти от Южна Азия и Близкия изток.

Макартър бе арестуван миналия януари за убийството на двама мъже и при напредъка на разследването беше установено, че той има общо 8 убийства зад гърба си. Полицията претърсила къщата му и намерила големи черни найлонови торби, хирургически ръкавици, черни гумени въжета за връзване и спринцовка. Това просто допълнило доказателствата.

Това е едно от най-големите разследвания в историята на канадската полиция и се е извършвало из целия Торонто. Следователите претърсили няколко десетки имоти за евентуална връзка със серийния убиец, а от архивите са били извадени и преразгледани и стари неразрешени случаи. Така те забелязали името на Макартър под обвинение в нападение на гей селище през 2001 г., когато с метален прът пребил един човек. Две години по-късно той признава вината за това нападение и след взета ДНК проба, полицията му забранява да се доближава до предградието.

Името му отново се появило в случая с изчезването на мигранта Скандараваджа Наваранама (40), като Макартър отново бил свързан с него. Три месеца по-късно изчезнал и Абдулбашир Файзи (42), а през ноември 2012 г.и афганистанецът Маджид Кайхан (58). Полицията сметнал, че тези случаи са свързани и поела по следата на т. нар. „Проект Хюстън - широко разследване“. Скоро станало ясно, че някои от изчезналите мъже са убити, но никога не са открити неопровержими доказателства за това. Сред разпитваните е били Макартър, но никога официално не е бил сред заподозрените.

През август 2015 г. изчезнал Соруш Махмуди (50), а същата година полицията открила и тялото на Кирошанкумура Канагарнтама (37), мигрант от Шри Ланка. Година по-късно полицията повикала Макартър на разпит заради обвинението на мъж, че се опитал да го удуши, но градинарят е освободен.

През следващите две години изчезнали още трима души: Дийн Лизовик, Селим Есен и Андрю Кинсман. Установено е, че Макартър е имал сексуална връзка с Кинсман.

Вече били твърде много случаите, в които се споменава името на Макартър. Полицията запонала интензивно разследване, а в гей селището настъпила паника. Много от жителите се изселили. Полицията бързо затворила кръга около Макартър и назначила 24-часово видеонаблюдение.

Миналия януари те забелязали млад мъж, който влязъл в къщата на Макартър. Това им се сторило толкова подозрително, че нахълтали вътре и имало какво да видят: момчето лежало вързано, но невредимо. Най-накрая Макартър е арестуван.

Части от телата на жертвите му са намерени в градините, в които Макартър работел. Той ги убивал, нарязвал и погребвал, там където никой не би търсил. Всички жертви тойзаснемал с фотоапарат и запазвал част от дрехата им, украшение или бижу като спомен от убийството.

Съдебният процес започва на 4 февруари и в него ще свидетелстват приятели и роднини на убитите. Очаква се Макартър да получи доживотна присъда за всяко убийство, тъй като това е най-високото наказание, което канадският закон предвижда за умишлено убийство. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.