Това обяви държавният секретар Майк Помпейо

Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), обяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от световните агенции. Помпейо каза още, че САЩ ще се изтеглят до 6 месеца от това ключово споразумение с Русия, ако тя не спре да го нарушава.

ДЛРСМО е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра). Според Вашингтон Москва нарушава договора - обвинения, които тя отрича.

По-рано САЩ дадоха на Русия краен срок до утре да започне да спазва споразумението.
Москва изрази съжаление по повод планираното оттегляне на Вашингтон от договора и нежеланието му да проведе сериозни двустранни разговори по въпроса.

Освен от предполагаемото нарушение от страна на Русия, представители на правителството на САЩ изразяват безпокойства и че Китай, който не е страна по ДЛРСМО, придобива сериозно военно предимство в Азия, като разполага голям брой ракети с обсег отвъд този, ограничаван от датиращото от периода на Студената война споразумение, отбелязва Асошиейтед прес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.