Президентът на Венецуела отново се зарече, че няма да се оттегли

Доналд Тръмп каза, че е възможно да изпрати американска войска във Венецуела. В интервю за Си Би Ес президентът нарече военната намеса „опция, която още е на масата".

А Франция, Германия и още няколко европейски държави обявиха, че ще признаят опозиционера Хуан Гуайдо за лидер на страната, ако до края на деня Николас Мадуро не свика избори за президент.

Всичко това идва на фона на големи протести срещу управляващите във Венецуела, провели  се в няколко държави на три континента. В Испания, Аржентина, Колумбия, САЩ и Перу организираха митинги по времето, в което стотици хиляди демонстрираха срещу управляващите в Каракас.

Повечето участници в протестите в чужбина бяха емигранти от Венецуела. Много от тях са напуснали родината си заради тежката икономическа криза, съпровождаща дългото управление на социалистите.

Демонстрации във Венецуела и на опозицията, и на привържениците на правителството

Във Венецуела стотици хиляди се отзоваха на призива на Хуан Гуайдо, който искаше масов протест срещу управляващите. Целта е към международния натиск, под който се намира Николас Мадуро, да се прибави и натиск от страната. Почти по същото време, обаче, имаше и митинг в подкрепа на управляващите. На него Мадуро отново потвърди, че не смята да се оттегли.

„Ако имате малко съвест, ще престанете да се подчинявате на външната намеса. Стига вече империализъм от янките. Престанете да подкрепяте преврат, който вече се провали”, заяви Николас Мадуро.

Все пак той каза, че изборите за парламент могат да се проведат по-рано от 2020 година. Част от исканията на редица държави към президента е да свика избори, които да се проведат без натиск срещу опозицията.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.