По-голям е рискът от развиване на заболяването при непушачите

Специалисти от САЩ и Холандия прогнозират, че в близко бъдеще светът ще бъде обхванат от пандемия от болестта на Паркинсон заради демографската ситуация и редица други фактори, съобщава American Journal of Managed Care, цитиран от БТА.

Експерти препоръчват ябълки срещу болестта на Паркинсон

Неврогенеративните заболявания са сред основните причини за неработоспособност в съвременния свят. Сред тях най-разпространа през последните няколко десетилетия е именно болестта на Паркинсон. Това неизлечимо засега заболяване е предизвикано от смъртта на неврони, произвеждащи допамин. В резултат у засегнатите от болестта хора се появяват тремор, вкочанясване на мускулите, загуба на равновесие. От 1990 г. до 2015 г. броят на пациентите, засегнати от Паркинсон, надхвърли 6 милиона. По мнението на специалистите, до 2014 г., вследствие на увеличаване средната възраст на населението, болните ще станат повече от 12 милиона.

Учени откриха, че клетките-чистачи на мозъка се обновяват

Други, повишаващи риска от невродегенеративни болести фактори са пестицидите, разтворителите, тежките метали, които попадат в околната среда. Освен това, резултатите от някои изследвания сочат, че рискът от болестта на Паркинсон е по-голям за непушачите, макар да не е открита причинно-следствена връзка.

Специалистите смятат, че пандемията може да бъде предотвратена, но за целта ще са нужни значителни усилия, свързани с разработване на терапии, профилактика и грижи за болните.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.