Международният кино фестивал започва през март

Два български филма ще се борят за голямата награда на "София Филм Фест". Международният кино фестивал започва през март с премиери на най-чаканите заглавия. Сред тях са и фаворити за статуетките „Оскар”.

"Снимка с Юки" е първата ни копродукция с Япония, базирана на българския разказ „На Изток от Запада”.

Във филма участва един от най-успешните българи в Холивуд - Димитър Маринов. Лентата с негово участие "Зелената книга" е един от тазгодишните фаворити за „Оскар”-ите. 

„Темата на NOVA”: Успехите на новото българско кино

„Той се съгласи да дойде от Америка, което беше прекрасно - сценарият го развълнува, хареса му и затова дойде тук. Работихме много приятно с него - той е изключително интересен актьор, много дисциплиниран, много внимателен”, коментира Лъчезар Аврамов.

Другата българска лента, която ще се състезава за награда в конкурса, е "Прасето". Филмът поставя на фокус агресията между учениците в училище.

„Зрителят преживява и наблюдава живота само и единствено на главния герой и неговата гледна точка. Историята е базирана на мои лични преживявания в миналото”, казва Драго Шолев.

Фестивалът ще бъде открит с документалния филм на Андрей Паунов - "Да ходиш по вода", посветен на Христо Явашев - Кристо. Зрителите ще видят и още един документален филм - за живота на писателя Георги Марков. 

“Вездесъщият” стартира кампанията си за “Оскар” за чуждоезичен филм

„Филмът със сигурност ще предизвика голям резонанс още повече, че е в контекста на отбелязването на 90-годишнината от рождението на писателя на 1-ви март”, казва Стефан Китанов.

Специално място в програмата на фестивала намират и претенденти за статуетките „Оскар”.

„С най-голямо удоволствие ще спомена "Студена война" на Павел Павликовски, защото Павел ще дойде след церемонията за връчване на „Оскар” и тук в София, за да представи последния си филм и ще е един от гвоздеите”, коментира още Стефан Китанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.