Жителите на иракския град са в отчаяние година и половина след освобождението от ИДИЛ

Хаос и мистерия – това е животът в Мосул повече от година след като иракските сили и водената от САЩ коалиция проведоха една от най-смъртоносните битки от десетилетия насам, за да освободят града от "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Някогашният втори по големина град и дом на милиони беше изравнен със земята през 2017 г. при масивни бомбардировки и сражения за отвоюването на града. Повече от 10 000 цивилни загинаха при битката.

Хиляди тела са все още заровени под отломките, поради недостига на спасители екипи и оборудване, съобщава RT. Местните казват, че корупция и измами забавят процеса.

ПАЗИТЕЛЯТ НА СЕНКИТЕ: Евреин спасява секс робини от ИДИЛ

„Дори не можете да си представите колко е трудно – няма болници, няма училища, няма учители. Ние сме като живите мъртви. Имаме гробище накрая на града, но тук е гробището за живите. Зейнали дупки навсякъде, все още навсякъде има трупове и ако някой донесе хуманитарна помощ, местните власти я открадват, всички те са корумпирани”, каза пред RT един от местните жители.

Има страхове, че ИДИЛ може да се завърне в града и да се надигне отново използването на корупция и хаос. Водената от САЩ коалиция е изхарчила милиарди долари, когато е бомбардирала Мосул, но когато са приключили, не са инвестирали в изгражденето на града на ново.

Няма основни услуги в града, няма работа – ужасно е”, споделя друг жител.

Междувременно близо 2 милиона иракчани остават разселени, според данни на ООН. Почти 700 000 от тях са от Мосул.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.