Това ще е третата компания за електронни разплащания у нас

„Алтернатива файненшъл“ се очаква да бъде третата компания с лиценз за електронни разплащания в България. Тя подава документите си в Българска народна банка, която издава разрешителните за този вид дейност.

Дружествата за електронни пари са единствените, освен Европейската централна банка и националните банки, които могат за издават и да изкупуват обратно електронни пари. Минималният изискуем капитал за тях е 700 хил. лв., а таксата за лиценза, издаван от БНБ е 10 хил. лв.

За да получи лиценз, кандидатстващата компания е изпълнила надлежно условията за издаването му, описани в Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) и Наредба №16 за лицензиране на платежните институции, дружествата за електронни пари и операторите на платежни системи.

По смисъла на ЗПУПС електронните пари са парична стойност, съхранявана в електронна, включително магнитна форма, която представлява вземане към издателя, издава се при получаване на средства с цел извършване на платежни операции и се приема от физическо или юридическо лице, различно от издателя на електронни пари.

Според публичния регистър на лицензираните в България дружества за електронни пари, както и на техните клонове и представители, воден от БНБ, само две дружества са получили лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари – Интеркарт Файнанс АД и Транзакт Юръп ЕАД. Законът обаче предвижда компаниите да работят с представители, които също се водят в регистъра, с което дейността им достига до по-широк кръг потребители.

„Алтернатива файненшъл“  вече има лицензи за небанкова финансова институция от БНБ с номер 27228 от 10.05.2017 г. както и от Министерството на финансите с номер 6592 от 13.12.2018 г. Вторият лиценз, издаден от Министерство на финансите, дава право на дружеството да взема клиентски средства и да търгува с инвестиционно злато и други благородни метали.

В компанията работят над 250 души в 5 държави. През целия период на своята дейност – над 8 години, дружеството се е стремяло да предлага инвестиционни варианти „по поръчка“ за всеки отделен клиент. То оправдава своето име, търсейки винаги спецификата, а не конфекцията при инвестиционния избор. Компанията е издържала всички проверки от лицензиращите органи, няма актове, нито наказателни постановления, както за компанията, така и за физическите лица, които я управляват и работят в нея.
В момента компанията се оглавява от Румен Гълъбинов, един от безспорните авторитети във финансовия сектор у нас. Гълъбинов коментира, че надзорът в лицето на КФН ще направи по-силна компанията и че нейното ръководство уважава техните забележки и работи за подобряване на процедурите.

Потърсени за коментар, от КФН заявиха, че и за напред ще осъществяват стриктен надзор върху дейността на тази компания и ще защитават интересите на клиентите.

Гълъбинов е бащата на българския застрахователен надзор – през 2002 година става първият председател на Агенцията по застрахователен надзор, а през 2003 г. – зам.-председател на новоучредената Комисия по финансов надзор (КФН). Членувал е в управителните съвети на международни застрахователни компании от България, Австрия и САЩ.

Завършил е УНСС като магистър по икономика. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (банков рисков мениджмънт), Университета Сeйнт Джон, Колежа по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета Екситър, Англия (банки и финанси). С безупречни професионални квалификации по застрахователен и рисков мениджмънт и пазари на ценни книжа от Германия и Англия.

Автор е на три книги и поредица от статии в областта на застраховането и финансите и търсен коментатор в сектора и макроикономиката.