От прокуратурата ще поискат постоянно задържане под стража на Желязков

Димитър Желязков, по- известен с прякора си Митьо Очите, ще бъде екстрадиран у нас в петък вечер с полет от Истанбул. Той ще бъде конвоиран от трима служители на съдебна охрана. 

Желязков беше задържан в Турция миналото лято след издирване с червена бюлетина на Интерпол. Обвинен е в участие в организирана престъпна група за рекет, изнудвания и палежи по морето.

Тогава бяха арестувани и общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Хотелските стаи, където те са намерени, са на името на Бенчев. И двамата бяха върнати веднага у нас.

Турция връща у нас Митьо Очите

След обиски в дома на Бенчев бяха иззети пари и оръжия. Самият той излезе на свобода срещу 50 000 лева гаранция. БСП го отлъчи от редиците си. И Бенчев, и Узун твърдяха, че са се оказали случайно замесени в тази ситуация. 

На 2 август 2018 г., при акция в Бургаско, са задържани 19 души за рекет, физически тормоз и разпространение на наркотици. Всички те са приближени на Митьо Очите, а самия той е обявен за издирване. Още в деня на арестите стана ясно, че службите са знаели, че Желязков ще напусне страната, но не са променили датата на акцията. 

От прокуратурата обявиха, че разследването е почти приключило и ще поискат постоянно задържане под стража на Желязков. Мярката за неотклонение ще се гледа през уикенда в Специализирания съд в София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.