Бившият главен секретар коментира темата в предаването „Здравей, България”

„Нормално е опозицията да се опитва да намери някакъв начин да уязви тези, които са на власт в момента. Нормално е тези, които са на власт да опитват да се защитават. Професионалистите, от своя страна нямат право да говорят заради ограничения от стриктни законови рамки. Не мисля, че службите са допуснали някакви сериозни грешки”. Това заяви за „Здравей, България” бившият главният секретар на МВР Калин Георгиев относно скандала с венецуелските пари в българска банка и поставеното искане на оставки председателя на ДАНС, на главния прокурор и на премиера.

По думите му Венецуела не е от 36-те страни, които са в санкционния списък на Европейската комисия, не са в 52-те страни, които са с дефицити в банковата система.

Посланикът на Венецуела: Нямаме държавни пари по сметки в България

„Въпреки това когато в една доверителна сметка постъпват пари, които за една банка са много, за друга не чак толкова, би трябвало вътрешнобанковата структура за сигурност да сигнализира на Комитет по противодействие на изпиране на пари и финансиране на тероризма, който има задължение да уведоми ДАНС.”

Според него това трябва да направи служител на банката, тъй като тя самата не е разследващ орган.

„Това не е никак лесно. Предполагам, че те са го направили или в момента го правят, но нямат право да дават информация”, обясни Георгиев.

ПО СЛЕДИТЕ НА МИЛИОНИТЕ: Кой стои зад аферата с венецуелски пари у нас?

Относно случая „Гебрев” и съмненията, че когато има руска нишка в случая, няма желание разследването не се води докрай, бившият главният секретар на МВР заяви, че експертите не са в подчинение на политиците.

„Разследването се води от прокуратурата, която е независима по Конституция. Всяко едно вмешателство в съдебната власт е тежко престъпление. Аз съм убеден, че колегите ми са положили максимални усилия да достигнат до някъде”, коментира Калин Георгиев.

По думите му има чисто обективни причини, които понякога възпрепятстват разследването. „Изчерпва се капацитетът на служителите, ресурсът, възможностите и затова разследването понякога се спира", коментира Калин Георгиев.

„Сигурен съм, че ще се проверят всички възможни версии”, каза още Георгиев.

Още по темата гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.