Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите в традиционните японски домове, за да ги запознаят с тяхната архитектура тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Mачия са традиционни дървени къщи, срещани в цяла Япония и много характерни в историческата столица Киото.

Мачия (градските къщи) и ньока (селскостопанските жилища) представляват двете категории японска народна архитектура, известна като минка (народни жилища). В мачия се помещават градски търговци и занаятчии, група, наричан чонин (граждани).

Мачия в Киото, наричана понякога кюмачия, дефинира архитектурната атмосфера на центъра на града в продължение на векове, и представлява стандартната форма на мачия в цяла Япония. Типичната мачия на Киото е дълга дървена къща с тясна улична фасада, простираща се дълбоко в градския парцел и често с една или повече малки дворни градини или цубониуа.

Предната част на сградата традиционно служи като търговско помещение, като обикновено има плъзгащи се или сгъваеми щори, които се отварят, за да улеснят излагането на стоки. Останалата част от основната сграда е разделена на кьошицубу или "жилищна площ", съставена от разделени помещения с повдигнати дървени подове и татами, и дома или ториниуа. необитаемо пространство, в което се намира кухнята, и също така служи за преминаване към задната част на парцела, където са разположени открити складове, известни като кура. А хибукуро над кухнята служи като комин, носещ дим и топлина, и като светлина на прозорците, които носят светлина в кухнята.

Как изглежда традиционната японска къща? Гледайте “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.