Обстановката не се подобрява, заяви Франс Тимерманс

Обстановката с върховенството на закона в Полша не се подобрява. Това заяви на пресконференция след заседанието във вторник на Съвета на ЕС по общи въпрос заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от БГНЕС.

„Виждаме много слаб напредък от декември насам, настъпиха нови тревожни събития с дисциплинарни производства срещу полски съдии, които отправят въпроси до Европейския съд или се изказват по въпроса с върховенството на закона в страната. Надявам се на конструктивен диалог с Варшава, за да решим откритите въпроси. За съжаление, от декември насам няма напредък, а се появиха допълнителни тревоги”, добави Тимерманс.

ЕК предава Полша на Съда на ЕС

Той отбеляза, че всеки съдия в ЕС има правото да пита Европейския съд и тази възможност е в основата на европейския правен ред. „Никой не може да се намесва в това право. Ако тази възможност бъде възпрепятствана, ЕК ще се намеси, имаме средствата за това. Ако преценим, че има постоянно препятствие, ще използваме лостовете, с които разполагаме”, предупреди Тимерманс.

По повод Унгария, която също като Полша е заплашена от прилагане на чл. 7 от договора за ЕС, Тимерманс съобщи, че е поставил на днешното заседание въпроса с кампанията на правителството в Будапеща срещу ЕС, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос.

„Официален правителствен сайт разпространява какви ли не обвинения, които нямат нищо общо с действителността”, коментира той. 

„Не разбирам как в официален правителствен сайт се твърди, че правителството на Унгария няма нищо общо с ЕС и се отправят обвинения, които не отговарят истината. Работим денонощно за охраната на европейските граници. Отправените обвинения са нелепи. Визи издават държавите в ЕС, а не ЕК. Политиката си е политика, но това вече са действия от друго измерение. Според мен Юнкер и останалите служители на ЕС не заслужават подобно отношение от никое от европейските правителства” заключи заместник-председателя на ЕК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.