Това се казва в нов доклад на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес

Членове на администрацията на Доналд Тръмп са разглеждали възможността за износ на технологии за ядрената енергетика за Саудитска Арабия, въпреки опасенията, че това може да стане повод за безпокойство за националната сигурност. Това се казва в нов доклад на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес, съобщава БТА.

Докладът, съдържащ 24 страници, е дело на демократите в Комисията по надзор и правителствена реформа в Камарата на представителите. Той се фокусира върху ранните седмици от президентството на Тръмп.

Председателят на комисията Илайджа Къмингс заяви, че бързането на Белия дом да постигне сделката е щяло да бъде в нарушение на Закона за ядрената енергетика. То е било направено без преглед на Конгреса, както се изисква по закон.

Разследват твърденията, че през 2017 г. е имало опит да бъде отстранен Тръмп

В документа се казва, че организирането на планираната продажба за Саудитска Арабия се извършвало от консорциума „Ай Пи 3”, от който е била част компанията „Брукфийлд Асетс Мениджмънт”. Тя пък от своя страна  има ключово партньорство в областта на недвижимите имоти с Джаред Къшнър, зетя на Тръмп и съветник в Белия дом.

Долната камара на Конгреса обяви, че смята да разследва дали Белия дом планира американски ядрени реактори да бъдат построени в Саудитска Арабия. Oпасенията са, че те могат да послужат за ядрени оръжия.

Според Къмингс усилията за сключване на сделката може да продължават и сега. 

Тези информации се появяват в момент, в който Къшнър се готви да пътува в Близкия изток. Обиколката му ще включва и Рияд и ще започне по-късно през този месец.

Тръмп обяви извънредно положение в САЩ (ВИДЕО)

Тръмп е провел среща миналата седмица с изпълнителни директори от ядрения сектор. Събитието не е било в графика му с публични събития, допълва ДПА.

Саудитска Арабия вече е под засилен натиск от страна Конгреса, в който нараства гневът зарад хуманитарната катастрофа, породена от операцията на оглавяваната от саудитците коалиция в Йемен срещу бунтовниците хуси, и заради убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.