Там ще се състои втора среща на върха Тръмп-Ким Чен-ун

Най-доверените мъже и жени на севернокорейския режим също са в Ханой за срещата на върха, съобщи Франс прес. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун може да разчита във Виетнам на помощта, съветите и защитата на най-близките си сътрудници за втората си среща на върха с американския президент Доналд Тръмп.

Кои са хората, които са около първия човек в КНДР и каква роля играят?

Дясната му ръка

Ким Йон-чхол, най-високопоставеният представител на единствената управляваща партия, който по ранг отговаря на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, е на първа линия в преговорите между Пхенян и Вашингтон. Смятан е за доверен човек на севернокорейския лидер и пътува с него в бронирания влак, за да отиде във Виетнам за срещата на върха в Ханой в сряда и четвъртък. Миналия месец Ким Йон-чхол посети Вашингтон, носейки послание от лидера, след което Белият дом обяви втората среща на върха, насочена към подновяване на преговорите за денуклеаризацията, които буксуват след до голяма степен символичната среща в Сингапур през юни. Той наблюдаваше преговорите в града държава, където се състоя първата среща на високо равнище между американски президент и севернокорейски лидер. По всяка вероятност той ще продължи да играе ключова роля и във виетнамската столица.

Сестрата

Ким Йо-чен е до брат си, откакто миналата година той направи дебюта си на международната сцена с визита в Пекин. Тя също е част от виетнамския екип. По време на международните срещи често я виждахме до първия човек в Северна Корея, да поема палтото му, да си записва старателно думите му, да му подава писалка за подписването на съвместните декларации с лидерите на Китай, Южна Корея и САЩ. Миналата година пресата широко обсъждаше това, че тя представляваше страната си на зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея.  Отбелязва се и склонността на г-жа Ким да се озове неволно в обсега на камерите и фотоапаратите по време на срещите на брат си с различни държавни глави, преди бързо да се отдръпне извън кадър.

Пратеникът

Ким Хьок-чхол, севернокорейският пратеник в САЩ, пристигна в Ханой една седмица преди срещата на върха за подготвителни срещи с американския си колега Стивън Бигън.
Бивш посланик на Северна Корея в Испания, преди да бъде експулсиран през 2017 г. в период на напрежение около ядрените оръжия, миналия месец той беше представен като колега на Бигън по време на визита с Ким Йон-чхол в Белия дом. Двамата с Бигън се включиха в маратонски преговори, вероятно за програмата на форума, които може да продължат до самото начало на срещата на върха.

Икономът

Ким Чхан-соб е фактически началник на кабинета на севернокорейския лидер, който отговаря за сигурността и протокола по време на важни събития.
Според медиите Ким Чен-ун и сестра му са много близки с Ким Чхан-соб, играл ролята на "доверен иконом" на семейството по времето на Ким Чен-ир, покойния баща и предшественик на поста на сегашния лидер.
"Икономът" пристигна в Ханой преди около две седмици, като грижливо инспектира местата, където би могла да се състои срещата на върха и да отседне севернокорейското ръководство. Той беше вчера и на виетнамската гара Донгдан, за да посрещне севернокорейския лидер при пристигането му във Виетнам.

Телохранителите
Сто севернокорейски телохранители са заминали в неделя със самолет от Пхенян, според виетнамската преса.Те не се набиваха на очи в Сингапур, както по време на официалните срещи, така и по време на неофициалната нощна разходка на Ким из улиците на града държава.
Тази охрана привлече вниманието на първата среща на върха на Ким с южнокорейския президент Мун Дже-ин, когато телохранителите се тичаха успоредно с мерцедеса на своя лидер. Във Виетнам дузина от тях за кратко тичаха от двете страна на седана, който щеше да го откара в Ханой след пристигането на бронирания влак на Ким.