Според доклада слабостите на страната ни са във финансовата сфера

Европа отправи критики към 13 държави, сред които и България. Причината, посочена в годишната оценка на Европейската комисия е, че е налице икономически дисбаланс. Според доклада слабостите на страната ни са във финансовата сфера. Най-общо казано Европа иска повече инвестиции, повече контрол и по-строг контрол на финансовите средства.

В края на миналата година ЕК постави под щателен надзор 13 държави. Сега оценката показва, че всека от тези държави има проблем. Най-сериозни са проблемите на Гърция, Италия и Кипър. Останалите 10 имат плюсове и минуси. Сред слабостите на България са контролът и надзорът на финансовите институции. Добрата новина е, че към момента не се чуват негативни оценки за желанието ни да се присъединим към чакалнята на Еврозоната.

Euronews: Българската икономика расте със зашеметяващ темп

„Европейската икономика бележи седма последователна година на икономически растеж. Растежът обаче забавя темповете си. Нужни са реформи. Нашите заключения са, че в 10 държави има дисбаланс. Има много бариери за инвестиции, но като цяло секторът е в добра форма. Все още има слабости и в банковата система на някои страни”, каза Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог.

„Направихме всеобхватен преглед на икономиките на всичките държави членки, за да установим проблемите и да се уверим, че те могат да бъдат разрешени своевременно. Много от дисбалансите са в процес на коригиране. Като цяло икономиката е в добро здраве. Еврозоната също. Безработицата намалява, а банките са по-стабилни от 2008 г.”, коментира еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.