Инфлацията пък нараства

Инфлацията в еврозоната нарасна до 1,5% през февруари, спрямо 1,4% през януари, докато безработицата в зоната на единната валута остана стабилна на 7,8%, сочат данни на Евростат. Временната инфлация е в съответствие с очакванията на анализаторите, но цифрата за безработицата е по-добра от консенсусната прогноза от 7,9%. Равнището на безработица от 7,8% през януари и декември е на най-ниското ниво, регистрирано в 19-те страни на еврозоната от октомври 2008 г.

Междувременно 28-членният Европейски съюз регистрира безработица от 6,5% през януари, от 6,6% през декември 2018 г. и от 7,2% през януари 2018 г. В Чехия е най-ниският курс - 2,1% през януари тази година. Следва Германия с 3,2%.

ЕК: България е сред деветте държави с икономически дисбаланси

Най-много незаети през първия месец на тази година е имало в Испания - 14,1% и Италия - 10,5%. Гърция пък регистрира най-висока безработица през ноември - 18,5%.

В сравнение с предходната година нивото на безработица е спаднало във всички страни-членки, с изключение на Дания и Малта, където тя остава стабилна.

По отношение на инфлацията Евростат обяви, че най-висок годишен темп има в енергетиката през февруари - 3,5% в сравнение с 2,7% през януари. Следват хранителните продукти, алкохол и тютюн с 2,4% в сравнение с 1,8% през януари. В сферата на услугите тя възлиза на 1,3%, при 1,6% през януари, докато при неенергийните промишлени стоки е 0,3% - стабилна в сравнение с януари.

Годишната инфлация все още е далеч от целта, поставена от Европейската централна банка, която вижда процент малко под 2% през годината като знак за добро икономическо здраве. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.