Човекът, чието име се пази в тайна, е наричан от учените Лондонския пациент

Пробив в медицината и огромна надежда за милиони болни. Британски пациент е бил излекуван от вируса, който предизвиква СПИН. ХИВ вирусът е изчезнал след трансплантация на стволови клетки. Това е едва вторият такъв случай.

Особеното при случая на т.нар. Лондонски пациент е, че освен ХИВ вирус, той има и тежко онкологично заболяване. Именно терапията срещу рак, която в неговия случай включва трансплантация на костен мозък, се оказва решаващ фактор за излекуването на пациента. Всъщност трансплантираните клетки са от човек с генетична мутация.

Принц Хари: Тествайте се срещу ХИВ, няма нищо срамно (ВИДЕО)

Над 35 милиона души са жертвите на СПИН само за няколко десетилетия, а още толкова живеят с болестта. Тимъти е един от тях допреди 12 години, когато става известен като Берлинския пациент – първият излекуван с тази диагноза.

„Моят случай, моята история e доказателство, че ХИВ може да бъде лекуван. Надеждата е жива, а спасението е на хоризонта”, коментира Тимъти Рей Браун.

„10 години той вече не приема антиретровирусна терапия и не е открит вирус в кръвта му”, коментира д-р Нина Янчева.

Фондация предлага безплатен домашен тест за ХИВ

Спасението вече е факт и за друг ХИВ позитивен. Общото при двамата е, че имат злокачествено заболяване на кръвта, заради което се наложила костномозъчна трансплантация.

„При тази трансплантация са влети клетки с една генетична мутация и благодарение на тази мутация на практика новите клетки нямат рецептор, с който да се свърже ХИВ вирусът”, обясни д-р Янчева.

„1% от хората имат такъв вроден имунитет. Тези хора биха могли да бъдат използвани за донори на костен мозък и този костен мозък може да бъде използван в редки случаи, това няма как да стане масова практика – за решаването на този проблем”, смята проф. Алексей Савов.

Генетиците правят аналогия и с китайските ГМО бебета отпреди няколко месеца. Твърди се, че гените им са били променени, така че да са резистентни към вируса на ХИВ.

„Тези случаи до голяма степен се припокриват. При двете китайчета е търсено създаване на генетичен имунитет”, обясни проф. Савов.

И въпреки че Берлинският и Лондонският пациент са придобили подобен имунитет от донорите си, медиците все още са скептични за дългосрочния ефект от метода.

„Има неуспешни случаи – т.нар. Бостънски пациенти, при които тази терапия не е проработила, така че това е вторият случай след 10 години, но все пак са минали 18 месеца, което смятам, че не е достатъчен период, за да се твърди, че пациентът е излекуван”, заяви д-р Янчева.

Междувременно, лекарите напомнят, че дори с традиционната терапия ХИВ вече не е животозастрашаваща диагноза.

„Това е хронично заболяване и продължителността на живота им не се различава съществено от тази  на хората без ХИВ инфекция – 2 години, което е незначително”, обяснява д-р Янчева.

У нас пациентите с ХИВ, регистрирани от 1987-ма досега, са над 3 000 души. Всяка година обаче броят на новооткритите постепенно расте, отчитат лекарите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.