Инструментът Selfie е спрян у нас, добави той

Инструментът Selfie, който има за цел ученици, учители и директори да оценят дигиталната среда в училищата и на придобитите в клас дигитални умения е спрян в България. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който присъства на открит урок в столичното 109 ОУ "Христо Смирненски", предаде БГНЕС.

Дотук се стигна, след като деца трябваше сами да определят пола си. В системата те трябваше да избират от четири опции - мъж, жена, друго и предпочитам да не казвам. Заради това министър Вълчев обеща, че ще поиска от ЕК да направи промяна във въпроса или той да отпадне от въпросника. Пред журналисти днес той обяви, че има уверение, че това ще се случи.

ТОЙ, ТЯ И... ДРУГО: Европа пита българските ученици как се определят полово

„Имам предварително писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачи, в което той ме уверява, че ще намерят техническо решение, но все още нямаме предложение какво точно ще е то. Предполагам, че техническото решение ще е едно от двете, които сме предложили - или да отпадне отговорът на въпроса, който предизвика дискусии, или самият въпрос. Този въпрос не е задължителен за целите на въпросника - да оцени дигиталната подготвеност на училищата, като той е един от двата статистически въпроса в инструмента SELFIE“, обясни Вълчев.

Министърът коментира и идеята бъдещите тестовете в 10 клас да са по природни науки и по обществени науки, а не само по български език и математика.

„Усвояването на компетентности предполага на всички предмети да се отдели необходимото внимание. Това, че няма изпит след 10 клас, респективно матура след 12 клас по част от дисциплините не означава, че не са важни. Много ученици ще кандидатстват с биология, химия, физика, география, така че това е един мотивиращ фактор да има възможност да се изберат и допълнителни изпити. Към момента обаче само матурите по български език и математика са законово регламентирани като задължителни“, обясни Вълчев.

МОН поиска от ЕК да премахне "другия" пол от анкета за българските ученици

Той добави още, че за да преминат училищата на едносменен режим е необходимо да се преструктурира приемът и това може да се постигне с намаляването на паралелките с една за прием в първи клас и след седми, както и с построяването на нови училища. Вълчев поясни, че около 300 училища в 65 общини трябва да преминат към едносменен режим на обучение.

На въпрос на БГНЕС дали не трябва да се въведе униформа във всички училища във връзка с възникналото недоволство в Бургас, където ученици бяха връщани, защото са с неподходящо облекло, Вълчев отговори: „В момента това е училищна политика. Между училищата винаги ще има различия, но не е желателно да има различия вътре в едно училище. Униформите са полезни от тази гледна точка, че създават отношение и култура към училището, намаляват усещането за различие. Нямаме намерение да предлагаме задължителни униформи във всички училища, но една такава политика е полезна и трябва да бъде обсъдена с родителската общност във всяко едно училище или с учениците в гимназиите“, заяви Вълчев.

Той добави, че всяко едно училище има вътрешни правила и както учителите, така и учениците трябва да ходят в подходящ вид.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.