Сънят помага в битката с рака и стареенето

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Това установили учени от Израел

Израелски учени установиха, че сънят допринася за възстановяване на увредена ДНК в клетките, като по този начин възпрепятства преждевременното стареене и появата на рак, съобщава БТА.

Биолозите изследвали живи риби-зебра с помощта на микроскоп с висока разделителна способност. Това им позволило да проследят процеси в хромозомите по време на 24-часови цикли. Оказало се, че при бодърстване се натрупват ДНК увреждания, които могат да достигнат опасно ниво.
 
Експерти препоръчват прясно мляко с куркума за добър сън

По думите на учените, сънят поддържа функциите на клетъчното ядро, като увеличава динамиката на хромозомите и активира системите за възстановяване на генетичния материал във всеки неврон. Тази важна роля е дала възможност въпросното физиологично състояние да се развие и да се съхрани по време на еволюцията, независимо че спящите животни ги грозят повече опасности, свързани с хищници.

ДНК уврежданията водят до стареене и гибел на клетките. В някои случаи обаче дефектни клетки могат да избягнат смъртта, като се превърнат в ракови и се размножават неконтролирано във вътрешността на здрави тъкани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.