Нил или Амазонка е най-дългата река в света?

Български учебници в спор коя е най-дългата река в света. В някои помагала по география за 5-ти и 6-ти клас е записано, че това е река Нил. Според авторите на други учебници пък е Амазонка. От издателство "Просвета" посочват, че Нил е най-дългата река на Земята с нейните 6 671 км. За Амазонка е записано, че е "втората по дължина река в света" с 6 520 км.

Не на същото мнение обаче са авторите от издателство "Педагог 6". В техния учебник по география е записано, че в Южна Америка се намира най-дългата река и тя е Амазонка - 7 025 км. А Нил е оставена на второ място в света, но поне няма спор между двете издателства за това колко километра е дълга тя.

Потърсихме за коментар и издателствата. Оттам заявиха, че фактите могат да се разминат в зависимост от това на кой изследовател са цитираните проучвания. Различните учени приемали за начало на конкретната река различни притоци.

С въпроса "Коя все пак е най-дългата от всички реки" се обърнахме и към нашите учени.

„Въпросът е открит, отговор няма. В продължителен период от време се откриват нови и нови факти. Според едни мнения - на перуанското географско дружество се смята, че река Амазонка е най-дългата. Да не ми се обидят учените от Африка - те може да доказват по някакъв начин, че е Нил”, коментира доц. д-р Мариян Върбанов.

Разпоредиха проверка за цените на учебниците за 9 клас

Засега информацията в учебниците няма да бъде променяна, отговориха от образователното ведомство.„Това не е въпрос, който е в учебните програми, няма да бъде и в изпитните програми. Не можем да пренебрегнем становищата на значими изследователи, нямаме еднозначен отговор и от страна на българските учени”, обясни просветния министър Красимир Вълчев.

Нова учебна година - нови учебни програми

Според учителите обаче в уроците на учениците трябва да фигурират еднакви факти - независимо от различните автори на учебници. „За учителите това е основният източник на информация. Дори да има нещо ново, трябваше да се съберат авторите на издателствата и да се коригират.  Ако има такива изменения, то трябва да се уеднаквят. Ако трябва ще се препечата, ако трябва ще се сложи подлистник към учебниците или притурка”, коментира учителката по география Нели Цацева.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.