Дават срок за разрешаване на проблемите до 8 април

Оставки на медици във Варна и Русе. Персоналът на Спешната помощ в крайдунавския град и на Варненската очна болница се оплаква от ниски заплати и лоши условия на труд. 50 души подадоха предизвестията си за напускане в Русе. Във Варна депозираните молби са 11. Срокът, който спешни медици от Русенска област дават, преди да напуснат работните си места, е 8 април. Освен за по-високи заплати, те настояват и за 7-часов работен ден. Предупреждават, че ако напуснат, пациентите ще чакат за линейка. Фелдшерка заяви, че  с една линейка се  обслужват 21 700 души.

Недоволството има и срещу новия директор на Спешния център. Опасенията са, че конкурсът е бил нагласен.

Лекарите в Спешна помощ – Русе масово подадоха оставки

"Старият директор дойде в службата и каза: "Въобще не се радвайте, ще си оправим нещата - Маринова ще ви бъде началник". При свършен факт излиза, че Маринова печели конкурса.  И де факто заканите на стария директор се изпълниха", коментира лекар от Спешния център в Русе.

 Министър Ананиев разпореди проверка в Спешния център в Русе

От здравното министерство уверяват, че са спазени всички правила при избора на нов директор. Оттам са разпоредили финансова проверка на Спешния център.

Напрежение и на 200 километра от Русе. Заради лоши условия на труд голяма част от персонала на Варненската очна болница депозира оставка. Лечебното заведение е под шапката на общината, а управителят й не смята, че болницата е на ръба. Ако не бъдат взети мерки, варненските медици ще напуснат болницата на 7 април, когато е професионалният им празник. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.