Той беше подаден от Амнести Интернешънъл

Европейската комисия заяви, че очаква отговор от властите в Загреб относно сигнала на Амнести Интернешънъл (АИ) за предполагаемо насилие над мигранти и бежанци, влизащи на територията на Хърватия от страна на силите на реда, предаде БГНЕС.

„Европейската комисия винаги е загрижена за твърденията за малтретиране на мигранти и бежанци и много сериозно приема твърденията. Всяко насилие срещу мигранти е неприемливо”, заяви говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

Мигранти щурмуваха границата между Босна и Хърватия

Тя подчерта, че Европейската комисия е в постоянен контакт с властите в Загреб за прилагането на обща европейска система за убежище.

„Комисията очаква Хърватия да реагира бързо на тези твърдения и ще продължи да следи отблизо ситуацията”, каза говорителката.

Андреева обаче не отговори на обвиненията на Амнести Интернешънъл, че ЕС е съучастник в полицейската бруталност срещу мигрантите чрез финансова помощ, предоставена на Хърватия.

Брюксел е наясно, че регионът се оплаква от засилен миграционен натиск по границите си и уверява, че ЕС има капацитет да отговори на предизвикателствата чрез спешната финансова помощ, която съществува за такива ситуации. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.