Това каза унгарският държавен глава на реч в Будапеща

"Подготвяме се за друг вид бъдеще ... Заедно (с Полша) подготвяме грандиозно възраждане на Централна Европа", каза Орбан по време на реч в Будапеща, на която присъства полският премиер Матеуш Моравецки. Това съобщи БГНЕС.

Полша и Унгария са съюзници в битките с институциите на ЕС по отношение на антимигрантската си позиция и желанието за по-децентрализиран съюз и по-големи правомощия за държавите-членки. Приветствайки "силен унгарско-полски" съюз, Орбан заяви, че "когато Брюксел атакува Полша, те атакуват цяла Централна Европа, включително и нас унгарците.“

"Искаме ново начало, за да спрем упадъка на Европа. Европа трябва да е отново за европейците. Това е нашата основна цел - да сложим край на кошмара „Съединени Европейски щати", заяви унгарският държавен глава.

Виктор Орбан и ЕНП не се сдобриха

"Ние казваме на строителите на империи, които искат да хвърлят сянката си върху Централна Европа, че винаги ще трябва да имат предвид полско-унгарската връзка", добави още той. Забележките на Орбан идват, когато неговата управляваща партия "Фидес" е изправена пред евентуално експулсиране от дясноцентристкия блок на ЕНП за кампания с билборди, която нападна президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В жест на помирение Орбан изпрати в сряда писма до европейските консервативни партии, за да се извини за всяка обида, причинена от забележката "полезни идиоти". По-рано Унгария също така обеща да спре кампанията срещу ЕС, която включва подобни послания по телевизията и интернет, до петък.

Орбан нарече критиците на кампанията в ЕНП "полезни идиоти", които помагат на левите и либералните опоненти на групата преди изборите за Европейски парламент през май. След като 13 страни от ЕНП стартираха процедура за изгонване на партията, блокът трябва да вземе решение за членството на „Фидес“ на среща на 20 март.

Унгария засилва кампанията си срещу ЕС по темата за миграцията

Източник, близък до Манфред Вебер, който се срещна с Орбан в Будапеща във вторник, заяви, че е необходимо повече от извинително писмо , за възстановяване на доверието. Вебер е водещият кандидат на ЕНП, който да замени Юнкер по-късно през годината. Миналата седмица Орбан заяви, че „Фидес“ може да се откаже от ЕНП и да потърси присъединяване към управляващата полска десница, която понастоящем е член на евроскептичната група на Европейските консерватори и реформисти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.