Българското правителство има твърд ангажимент за противодействие на всякакви прояви с антисемитски характер, заяви Георг Георгиев

Заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев се срещна във Вашингтон с Томас Яздегерди, специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на Холокоста.

Двамата обсъдиха мерките за противодействие на нарастващия антисемитизъм в световен план, важността от изучаване и възпоменаване на историята на Холокоста. Дискутирана бе и ролята на България за спасяването на българските евреи по време на Холокоста.

Томас Яздегерди поздрави страната ни за приемането й за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

Роналд Лаудер пред NOVA: Расте ли антисемитизмът в Европа и как се бори омразата?

Заместник-министър Георгиев заяви, че българското правителство има твърд ангажимент за противодействие на всякакви прояви с антисемитски характер. „България ще продължи да работи в рамките на международните организации и в сътрудничество със своите партньори от международната общност за спазването на правата на човека, борба с насилието и разпространение на културата на мира“, допълни Георг Георгиев.

Заместник-министър Георгиев се срещна и с представители на водещи американски еврейски организации. Той ги запозна с мерките на България за противодействие на антисемитизма, ксенофобията и езика на омраза и усилията, свързани с изучаване и възпоменание на Холокоста. „Българското общество е изключително толерантно, а страната ни е с доказан модел на етническа и религиозна толерантност. България ще продължи да бъде в „първите редици“ на борбата срещу тероризма и всички прояви на нетолерантност, ксенофобия, екстремизъм и омраза“, заяви Георг Георгиев.

Отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Представителите на еврейските организации изразиха висока оценка от ползотворния диалог с българското правителство, който допринася за задълбочаване на българо-американското стратегическо партньорство и за практическото сътрудничество на България със САЩ и Израел.

„България е модел за подражание за начина, по който практически прилага приетата от МАВХ работна дефиниция за антисемитизъм. Високо оценяване силната ангажираност на българските власти за борба с всички съвременни форми на дискриминация“, посочиха домакините.

В дискусията участваха представители на Американския еврейски комитет, Б’най Б‘рит, Лигата срещу поругаването, Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство и Световния еврейски конгрес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.