Критиците на Кремъл виждат в новите закони опит за задушаване на критиката и затягане на контрола върху медиите

Руският президент Владимир Путин подписа пакета от закони, които налагат ограничения на онлайн медиите и предвиждат наказателна отговорност за оскърбления в интернет срещу държавните символи и институциите на властта на Руската федерация, предаде Ройтерс. 
Критиците на Кремъл виждат в новите закони опит за задушаване на критиката и затягане на контрола върху медиите, отбелязва агенцията. 

В началото на този месец руският парламент одобри закон, който въвежда тежки глоби за публикуване на материали, които "оскърбяват човешкото достойнство и обществената нравственост, проявяват явно неуважение към обществото, държавата и официалните държавни символи на Руската федерация или органите, осъществяващи държавната власт". "При забелязване на такава информация в информационно-телекомуникационните мрежи" генералната прокуратура следва да изисква "мерки по отстраняването на такава информация, а ако тя не бъде отстранена - да се ограничава достъпът до информационните ресурси, които я разпространяват", отбелязва ТАСС.

Ако притежателят на въпросния ресурс, след като бъде уведомен от интернет провайдера, не отстрани въпросната информация в рамките на едно денонощие, провайдерът е длъжен да блокира сайта. 

Глобите нарастват с всяко следващо нарушение, като при две и повече нарушения се предвижда и "административен арест до 15 дни" за "дребно хулиганство". 

Друг закон предвижда блокиране на всеки, който разпространява онлайн "фалшиви новини", сметнати за заплаха за общественото здраве и сигурност, отбелязва Ройтерс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.