Това съобщиха от пресцентъра на Президенството

Официално - гласуваме за български депутати в Европарламента на 26 май. Президентът издаде указ, с който насрочи датата за евровота. В същото време ЦИК направи своя 5–годишен отчет, преди да бъде сменена и оповести, че до седмица се очаква да бъде обявена и обществената поръчка за машините за евровота през май.

Според последните промени в Изборния кодекс, за предстоящия евровот ще са необходими 6 000 машини. До момента не беше ясно кога ще бъде обявена обществената поръчка. Днес обаче ЦИК вдигна завесата.

„Обществената поръчка е готова, мисля че в рамките на едно – две заседания тя може да бъде обявена. Апелирам, за да има свободна конкуренция, за да ги има всички онези компании, които се чувстват готови и сигурни да участват в тази обществена поръчка – да го направят”, каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева – Робинсън.

Все още стои въпросът дали времето ще е достатъчно за осигуряване на машините. На 26 май гласоподавателите у нас ще могат да изберат новите български евродепутати. Датата обаче е част от поредица почивни дни около 24 май, която според социолози може сериозно да повлияе на избирателната активност.

„Предполага се, че избирателната активност няма да се повлияе добре от това, че има скупчване на 3 почивни дни. Може и да са си позволили да открият летния сезон. По принцип това не е добра новина за десните партии в България, които имат малко по-недисциплиниран електорат”, заяви Първан Симеонов от „Галъп”.

Това обаче, според социолога няма да е проблем за основните играчи ГЕРБ и БСП, които ще разчитат на твърди избиратели.

А залогът на национално ниво за евроизборите, тази година бил голям. „Залогът на национално ниво е оценката, да не кажа съдбата на правителството. Това не е нещо страховито, на много места от Стария континент европейските избори са междинен тест за действащите правителства”, каза още Симеонов.

Европейските избори се провеждат в отделните страни между 23 и 26 май. 40 дни до деня на вота у нас, всички партии и коалиции трябва да бъдат регистрирани в ЦИК, а тази седмица се очаква новият състав на комисията да бъде изслушан в парламента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.