„Откраднат живот“, „Дяволското гърло“ и „Денят на бащата“ са негово дело

„В „Дяволското гърло“ експериментирах най-много заради желанието ми да разширя авторския си почерк. Самият аз изненадвах себе си в някои моменти – споделя Павел Веснаков и допълва – Не разполагахме с много време и залагахме на предварителната подготовка. Беше много важно да се фокусираме в това сериалът да има стил – епизодите да са хомогенни и да се разбира, че има автор зад това. Това винаги е било важно за мен.“

„Сериалът е много жанрово ориентиран. А за да направиш жанров продукт, има конкретни правила, които човек трябва да спазва. Не може да си казваш – аз ще измисля всичко отначало, аз ще създам нещо невиждано. Ако подходиш по този начин, има голяма опасност жанрът да остане на заден план и всъщност да не се получи нищо...“

Пътят, който Павел Веснаков извървява, за да стигне до режисурата на най-гледаните напоследък тв сериали, е изключително интересен. „Всичко стана спонтанно и случайно“, обобщава той.

За свой учител в режисурата Веснаков смята проф. Георги Дюлгеров, който води магистърската програма в НБУ. Той му помага да продължи в избраната посока, без да се колебае, и да развива личния си почерк.

След предица успешни късометражни филми като „Влакове“, „Парафиненият принц“, отличен със „Златна роза“ във Варна и „Чест“, носител на над 30 награди, през 2015 г. той печели финансиране от Националния филмов център за проекта си „Спасителят в прахта“, но вече четири години той не може да започне снимките му. Очаква това да се случи през юни т.г.

Докато чака за игралния филм, идват поканите за снимане на телевизионни сериали. Приятелят му Петър Вълчанов го кани в екипа на „Откраднат живот“ от самото начало на снимките – декември 2015 г.

„Продуцентите от „Дрийм тим“ и особено Евтим Милошев повярваха в мен. Оставиха ме сам свободно да си изработя стила на разказване, както и комуникацията с актьорите. И понеже нямаше никакви свръхочаквания към нас, се работеше много спокойно. Успяхме да влезем в дълбочина, да направи образите по-психологически, по-задълбочени. Актьорите в България са зажаднели за по-вълнуващи роли, изпитания и начин на разказване и са лесни за провокация – веднага откликват и имаме много хубава химия с тях. При сериалите се снима много бързо, но ние успяхме да се напаснем. Особена заслуга за това има и операторът Мартин Балкански, той ми помогна много. Някаква магия се получи, даже не мога да го обясня как точно стана всичко...“

От „Дрийм тийм“ ангажират почти целия екип за снимането на „Дяволското гърло“ – сериал с остър криминален сюжет, изпълнен с много мистика, магичност и тайнственост.

Павел Г. Веснаков продължава да снима сериала „Откраднат живот“, който вече е в 7-ия си сезон, паралелно с което обмисля идеите и за втория си игрален филм.

Повече за живота и професионалните успехи на Павел Веснаков, може да прочетете във вестник 24 часа.