Те отбелязаха края на самопровъзгласилия се „халифат”, като „крайъгълен камък”, но предупредиха за оставащите опасности

Правителствата приветстваха падането на последния бастион на „Ислямска държава“, отбелязвайки края на самопровъзгласилия се „халифат”, като „крайъгълен камък”, но предупредиха за оставащите опасности, предава AFP.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че източникът на потенциални терористични нападения е бил "елиминиран", но предупреди, че "заплахата остава и борбата срещу терористичните групи трябва да продължи". "Елиминирана беше сериозна опасност за нашата страна. Заплахата обаче остава и борбата срещу терористичните групировки трябва да продължи", отбеляза Макрон в два поста в Туитър, в които отдава почит на международната коалиция след новината за капитулацията на последното убежище на ИД в Сирия.
Франция участва с 1200 военни в операциите на антиджихадистката международна коалиция: във въздушни операции, със специални части в Сирия, с артилерия и в обучението на иракската армия. "Изразявам почитта си към нашите партньори и армиите на международната коалиция, част от която е й Франция. Те се бориха решително с терористите в името на нашата сигурност. Няма да забравим жертвите на ИД", написа Макрон, определяйки преодоления днес етап като внушителен.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей нарече падането на бастиона "исторически крайъгълен камък" в борбата срещу „Ислямска държава“ и каза, че британското правителство остава "ангажирано с изкореняването на тяхната отровна идеология". "Приветствам неуморния труд и извънредната смелост на британските сили и на партньорите ни в международната коалиция, надвили ДАЕШ в Сирия и в Ирак", заяви тя в комюнике. "Освобождаването на последната територия, държана от ДАЕШ, е исторически етап, който не би бил възможен без тяхната отдаденост, професионализъм и кураж", добави Мей. "Не бива обаче да изпускаме от поглед заплахата, каквато е ДАЕШ, и правителството (на Великобритания) е все така решено да изкорени пагубната им идеология. Ще продължим да правим необходимото, за да браним британския народ и нашите съюзници", заключи тя.

Участник в международната коалиция начело със САЩ, Великобритания изпрати близо 1400 военни в помощ на местните антиджихадистки сили и осъществи над 1600 въздушни удара в Ирак и Сирия по данни на британското правителство, напомня АФП.

Външният министър на Германия Хайко Маас определи края на халифата като "важна стъпка", но предупреди, че "все пак е ясно, че „Ислямска държава“ продължава да представлява значителна заплаха", добавяйки, че "няма да подценяваме тази заплаха". 

Източник: "Фокус", БТА

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.