Инициативата е на Parakids - победител в "Промяната"

Ски лагер за деца с физически увреждания организираха на Бъндеришка поляна над Банско. Инициативата е на Parakids - победител за 2017 г. в „Промяната” - най-голямата социално отговорна инициатива на Nova Broadcasting Group, в партньорство с фондация Reach for change, България. Седем деца и младежи се докоснаха до зимните спортове, като по пистите се спускаха със специални „сит-ски”.

Доброволци организират първия комплекс в България за деца и младежи с проблеми в развитието

За децата с увреждания първият допир до красотата на Пирин и до магията на ски спорта винаги е много емоционален и се помни дълго. „Според мен човек трябва да е спокоен, защото ако се страхуваш, можеш да паднеш много лесно. Харесва ми самото усещане и се чувствам приятно”, споделя едно от децата Елица Гергинова.

Деян Илиев също се наслаждава на новото преживяване. „Чудесно и ми е приятно и ми е весело. За пръв път ми е по принцип, странно ми е. Усещането е все едно ще паднеш настрани, ама няма как”, разказва той.

Съоръженията, с които децата с увреждания се спускат, наподобяват шейна. С тях по-лесно се пази равновесие, а веднъж напреднали, децата могат да се спускат и с по-висока скорост.  

„Реално отдолу има истински ски, които се приспособяват към терена и наподобяват усещането на емоцията от карането на алпийски ски”, каза Бояна Коцева от ParaKids.

ТЕХНОЛОГИЧЕН МАРАТОН: Доброволци "поправят" света на хората с увреждания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според ски учителя Янко Попов това влияе и на психическо здраве на децата и на тяхното физическо състояние. „Както виждате, децата са изключително щастливи, успяваме да им създадем атмосфера, да се докоснат до снега”, смята той.

 „Трябват усмивки, това е най-важното. И любов”, каза от своя страна ски-учителят Мартин Крачаров.

Родителите споделят радостта от инициативата. „Много добре се чувстват децата и се чувстват освободени, че всъщност това тяхно състояние не ги приковава да седят, виждат нещата от съвсем друг поглед, чувстват се приобщени един вид”, споделя един от тях - Радослав Гергинов.

„Спортът влияе положително на всички аспекти от човешкото здраве, физическо здраве, психо-емоционално и социално и реално спортът комбинира всичките тези три неща”, добави още Бояна Коцева от ParaKids. Te изразиха надеждата си повече градове у нас да организират лагери за деца с увреждания, защото това е един от сигурните начини те да се чувстват максимално приобщени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.