Израел гласува на най-непредвидимите избори в историята си

Първите прогнозни резултати от изборите в Израел показват, че партията „Ликуд” на израелския премиер Бенямин Нетаняху ще спечели 36 места срещу 37 места за партията „Синьо и Бяло" на Бени Ганц, предаде БГНЕС.

Позовавайки се на различна прогноза, Агенция Ройтерс съобщава, че Нетаняху може би е на път да осигури своя пети мандат като министър-председател на Израел, ставайки по този начин човекът заемал най-дълго тази длъжност досега. Говорител на „Синьо и Бяло" обаче посочи, че Ганц претендира за изборна победа. 

Израел гласува на най-непредвидимите избори в историята си. Премиерът Бениямин Нетаняху се опитва да спечели пети мандат, но е изправен пред обвинения за корупция и силната конкуренция на бившия военен Бени Ганц. Центристката му партия се противопоставя на Нетаняху по ключови теми, сред които и сигурността.

Никога досега една партия не е получавала мнозинство в 120-членния парламент и Израел винаги е бил управляван от коалиционни правителства. Официалните резултати от вота се очакват след полунощ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.