Ще „завладеят” ли те Стария континент?

Матео Салвини и „Северната лига” в Италия, „Алтернатива за Германия”, „Шведски демократи”, Партия „Вокс” в Испания, „Национален фронт” във Франция - наричат ги консервативни, крайнодесни, антиевропейски и антиимигрантски. Печелят електорат, твърдейки, че искат да защитят историческото и културно наследство и хората. Бежанците, мюсюлманите, феминистките и Европейският съюз ще променят обществата ни, твърдят те, а промяната е лошо нещо. Вадят политически дивиденти от страховете на европейците, а причините за появата им са многопластови.

„Първият слой - безработица, вторият въпрос - миграция, третият въпрос - омраза, отношението към различните мъже и жени - евреин, хомосексуалист, масон, четвърти е мигрант, в най-общия случай - мюсюлманин. Това е руска матрьошка”, коментира за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” евродепутатът от АЛДЕ Жан-Мари Кавада.

ПЛЮС-МИНУС ЗА ЕВРОПА: Богатите и бедните в Европейския съюз

Маркус Прецел е германски евродепутат, съпруг на бившата лидерка на „Алтернатива за Германия” Фрауке Петри. Член е на групата Европа на нациите и свободата, заедно със „Северната лига” на Матео Салвини.

„През 2019 г. има шанс да променим всичко, което се обърка през последните години, защото виждаме една ос между Париж и Берлин, която вече десетилетия ръководи Европейския съюз. Това, което виждаме сега, са поляците, италианците, унгарците,  дори австрийците, които искат промени в ЕС”, заявява Прецел.

Европа на нациите и на християнските ценности, Европа на традициите - това е визията и на управляващата в Полша партия „Право и справедливост”, която води курс на противопоставяне с Брюксел. Полша стана първата страна членка, срещу която е активиран член 7 от Договора за ЕС и това може да я лиши от право на глас в Съвета на европейските лидери.

Реториката на Салвини, Льо Пен, Йорг Мойтен може да бъде чута и сред редиците на традиционната европейска левица и десница. Европейската народна партия беше принудена да замрази членството на унгарската „Фидес” заради най-яркия популист на европейската политическа сцена - Виктор Орбан.

ПЛЮС-МИНУС ЗА ЕВРОПА: Онлайн пропаганда по време на избори

„След европейските избори ще видим в каква посока ще тръгне ЕНП. В момента изглежда, че върви към лявото, в либерална посока за европейска империя и Европа на имигрантите. Ако продължи така, можете да бъдете сигурни, че няма да ги следваме", заяви унгарският премиер.

Според либералите отговорът е в съюзяване на проевропейските партии - виждат надежда във френския президент Еманюел Макрон - най-проевропейският лидер в момента. Но дори Макрон се сблъска с движението на „жълтите жилетки” у дома - движени, което е резултат от същите сили, които родиха Brexit и Салвини и продължават да осигуряват абсолютно парламентарно мнозинство на Орбан в Унгария.

И въпреки че са шумни, популистите не са хомогенни - Италия иска мигрантски квоти, Унгария е против, Варшава е твърдо антируска, Будапеща и Рим поддържат топли отношения с Москва.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.