Пет от тях развенчава доклад на Европейския съвет за външна политика

Европейските избори през май ще бъдат радикално различни от това, което четем в новините и няма да бъдат своебразен референдум за миграцията. Това сочи най-новият доклад на Европейския съвет за външна политика. Развенчани са пет мита за европейската политика. 

Какво води европейските граждани до урните, кои са приоритетите и нагласите им за предстоящия евровот? Тези въпроси са обект на изследването на Съвета в 14 държави членки. Преобладаващото мнение е, че има пропаст между реториката на политиците и правителството и разбиранията на обикновените хора. 70% от европейските избиратели или почти 100 милиона все още не са решили за кого ще гласуват, а противно на политическото говорене и възхода на Матео Салвини в Италия и на Виктор Орбан в Унгария, европейците не поставят миграцията като проблем номер едно пред ЕС. 

НА ФИНАЛА НА МАНДАТА: За изминатите километри и свършеното в Европарламента

Според авторите на доклада предстоящият вот няма да е битка между визиите за отворена и затворена Европа, а по-скоро между статуквото и промяната. В зависимост от нагласата на избирателите, от Европейския съвет за външна политика разделят хората на четири династии от "Игра на тронове".

Европейските избиратели в момента са готови да поемат в различни посоки и да вземат решение за вота си в последната минута, сочи изследването, а авторите препоръчват на проевропейските партии да се утвърдят като партии на промяната, да адресират проблемите на хората, а не да говорят за статуквото в Европа.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.