Общо петима вече бивши полицай получиха по 7 години затвор заради случилото се по време на акция "Респект" през 2005 г.

Петимата бивши полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората през 2005 г., в крайна сметка влизат в затвора. Върховният касационен съд определи по 7 години лишаване от свобода за всеки един от тях. Мотивите за присъдата обаче още не са обявени.

Двама от осъдените вече са в ареста. Борис Механджийски още вчера е задържан на един от адресите, с които разполага полицията за него. Вторият Мирослав Писов днес доброволно отиде в полицията, за да се предаде.

Един от осъдените се очаква да се прибере през следващата седмица от Германия, където работи и живее. На този етап няма информация за останалите двама.

Решението на магистратите стана известно късно в петък вечерта, 14 години след акция „Респект”, при която Чората почина.

Осъдиха полицаите за смъртта на Чората, издирват ги, за да влязат в затвора

Мирослав Писов - един от осъдените експолицаи, разбрал, че е издирван, за да влезе в затвора по телефона от приятели. Снощи на негов стар адрес отишли униформени, за да го приберат. Днес в ранния следобед той доброволно отиде в сградата на полицията.

„Идвам да се предам, защото ме преследват, без аз да знам, че ме преследват”, обясни Мирослав Писов.

Според него осъдителната присъда не е заради събрани доказателства, а е на политическа основа.

„Все едно да осъдиш 17 български професори, които са казали в експертизите си, че смъртта на лицето няма връзка с действията на полицаите”, коментира Писов. 

Осъденият мъж изрази недоумението си, че мотивите за присъдата още не са официално обявени. От Касационния съд обясниха, че подробности по делото ще дадат, когато и петимата експолицаи влязат в затвора. Иначе имало опасност да се укрият. 

„14 г. ние се явяваме на всяко тяхно повикване”, заяви Писов.

Според близките на починалия по време на акция „Респект” Ангел Димитров присъдите на петимата полицаи са твърде леки. Пред камерата на NOVA лелята на Чората - Весела Георгиева заяви: „Истината е, че го убиха. През всичките тези години бяхме свидетели на това как се манипулира едно дело. Очерниха името на племенника ми и на цялото ни семейство заради нечии интереси”.

До понеделник и петимата полицаи трябва да са задържани. Иначе ще бъдат обявени за общонационално издирване. Вече е ясно, че един от тях - Янко Граховски, който живее и работи в Германия, ще се върне в България в сряда.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.