Той станал докато служители се опитвали да обезвредят заложена бомба

290 загинали и 500 ранени - това е Равносметката от взривовете в църкви и хотели в Шри ланка.

24 души са арестувани заради атаките. Няма информация за пострадали българи. В страната беше въведено извънредно положение. Според разследващите, нападенията са извършени с подкрепата на международна терористична мрежа, но до момента никой не е поел отговорност.

Расте броят на жертвите в Шри Ланка

Днес столицата Коломбо беше разтърсена от нов взрив. Поредната експлозия стана в момент, в който полицията се опитваше да обезвреди експлозиви в автомобил, използван от нападателите. Друго взривно устройство беше обезвредено на летището в Коломбо. Хората все още издирват близките си.

Сред загиналите при нападенията са индийски, британски, американски, потругалски и турски граждани. Загинали са и трима местни полицаи. Огромна е трагедия и за Дания - най-богатият човек в страната е изгубил три от четирите си деца в атаките. Преди 4 дни децата качили в социалните мрежи снимка, как седят край вода и палми. Има подозрения отностно отговорниците за нападението.

Открити са 87 бомбени детонатора в Шри Ланка

„Национална Тауфик Джамал” - местна организация, но все още не знаем дали са имали външна подкрепа”, заяви Раджита Сенератне, говорител на правителството.

Групировката няма мащабни терористични актове зад гърба си, но стана известна миналата година след като беше обвинена, че е унищожила будистки статуи. Шри Ланка вече е потърсила помощ за разследването от чужди служби. За гарантиране на сигурността, в Коломбо са разпоожени повече от 1000 военослужащи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.