От там заявиха, че е постигнато споразумение със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

Белият дом реши да не се освобождават повече от санкции страните, внасящи ирански петрол, след изтичането на облекчението през май, предаде БГНЕС. От там заявиха, че е постигнато споразумение със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, "за да се гарантира, че световното търсене ще бъде удовлетворено, тъй като целия ирански петрол се отстранява от пазара".

От президентската резиденция на  САЩ обясниха, че този ход има за цел да доведе до нулев износ на петрол в Иран, което подкопава основния източник на приходи на страната.

Израел с опити да спре контрабандата на ирански петрол

Контраадмирал Алиреза Тансири заяви от своя страна, че ако на Иран не бъде разрешено да изнася петрол през пролива Хормуз, той ще затвори маршрута. Ормузкият пролив е ключов стратегически воден път, разположен между Персийския залив и Заливът на Оман, с около 20% от световния петрол и около една трета от целия петрол, пренасян по море.

Най-строгите американски санкции срещу Иран влязоха в сила (ОБЗОР)

Въпреки по-ранните заплахи за свеждане на иранския износ на суров петрол "до нула", Вашингтон предостави "временни освобождавания" в износа за големи клиенти, като Китай, Индия, Италия, Япония, Южна Корея, Гърция и Турция, както и Тайван.бПо-късно иранските медии съобщиха, че въпреки санкциите на САЩ, приходите от петрол в страната са скочили с близо 50% през 2018 година.

Иран оспорва американските санкции

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.